БЪЛГАРИЯ

7120 украински граждани са наети на работа у нас

7120 са наетите на работа украински граждани до този момент. За един месец броят им се е увеличил с над 1200 души, научи БНР.

По данни на информационния портал „България за Украйна“ малко над 450 000 украински граждани са влезли в страната ни от началото на войната на 24 февруари досега. У нас са останали 87 245-а души, от тях 39 000 са деца.

Повече от половината от наетите на трудов договор украински граждани са заети в хотелиерството и ресторантьорството, следвани от търговията и преработващата промишленост. Сред професиите, които наетите упражняват украинци, са и тези, които не изискват специална квалификация, заяви главният експерт по пазар на труда в КНСБ Атанаска Тодорова:

„Тук влизат помощници при подготвяне на храни, чистачи и камериерки. Има и работници по събиране на отпадъци, има добивна и преработваща промишленост. След това идват машинни оператори и монтажисти, като най-много са монтажници от тази група професии и също така специалисти по информационни технологии“.

По данни на Агенцията по заетостта до 14-и юли мобилни екипи на бюрата по труда са консултирали 29 320 украински граждани, бягащи от войната. 2 872 са попълнили on-line анкетния формуляр на Агенцията за проучване готовността им за започване на работа. От тях 71% са готови да започнат работа веднага.

Към момента свободните работни места в България са 17 400.

Източник: БНР

Подобни публикации

Огнище на Covid-19 в дом за умствено изостанали в село Пчелище

Димитър

По-високи добиви на зърно в Ямболско

Димитър

Сотир Цацаров е депозирал оставката си в НС

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy