ЗДРАВЕ

95% ефективност на руската Covid ваксина „Спутник V“ след 42 дни от първата доза

Руската ваксина ще бъде по-евтина от тази на конкурентите

Руската коронавирусна ваксина „Спутник V“ показва над 95% ефективност 42 дни след първата доза, или 21 дни след втората доза, заяви във вторник нейният производител и разработчик Федералния изследователски център за епидемиология и микробиология „Гамалея“.

Центърът добави, че до момента не са установени неочаквани нежелани странични ефекти по отношение на ваксината.

Резултатите от изпитването във „Фаза 3“ също така показват, че ваксината демонстрира 91,4% степен на ефикасност 28 дни след получаване на първата доза или 7 дни след втората доза.

Нови данни са от клинични проучвания, базирани на 39 потвърдени случая на коронавирус и на 18 794 пациенти, получили по две дози от ваксината „Спутник V“.

По-рано този месец представители на института „Гамалея“ обявиха ефективност от 92% на експерименталната ваксина при предотвратяване на заразяването с Covid-19.
Руската ваксина ще струва по-евтино от тези на конкурентите, като Москва се стреми да произведе над 1 милиард дози в страната и чужбина през следващата година, заяви ръководителят на Руския суверенен фонд за директни инвестиции (RDIF). Руският суверенен фонд е основен инвеститор при разработването на ваксината.

Подробности за точното ценообразуване се очакват по-късно във вторник, но ръководителят на фонда Кирил Дмитриев заяви пред Ройтерс, че ваксината „Спутник V“ ще има значително по-ниски цени от другите конкуренти със сходни нива на ефикасност.

Москва беше критикувана от някои учени на Запад, които я обвиниха, че съкращава сроковете на разработване на ваксината в опит да изкара бързо на пазара „Спутник V“ – нещо, което Русия отрече.

Ценообразуването на руската ваксина на по-ниско ниво от това на конкурентите може да помогне на Москва да вземе по-голям световен пазарен дял.

Източник: БНР

Подобни публикации

EMA започна преглед на Covid ваксината Vidprevtyn, разработена от Sanofi Pasteur

Димитър

Изнесени ваксинационни пунктове през почивните дни в цялата страна

Димитър

883 са новите случаи на коронавирус у нас

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy