СВЯТ

CDC: Почти 1 милион бустерни Covid ваксини вече са приложени в САЩ

Почти 1 милион бустерни (допълнителни) дози на ваксини срещу Covid-19 вече са приложени в САЩ, откакто здравните служители разрешиха на 12-ти август да се прилагат допълнителни дози на ваксините на Pfizer или на Moderna на хора с отслабена имунна система. Това показват последни данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Досега около 955 000 напълно ваксинирани хора са получили допълнителна доза на Covid ваксина, показва данните на CDC. Този брой включва тези, които преди това са получили две дози ваксини на Pfizer или Moderna или една доза на Johnson and Johnson, съобщава още здравната агенция.

Не е ясно обаче дали всички ваксинирани с бустерна доза хора са били считани за имунокомпрометирани.

При одобряването на бустерните дози при хора със слаба имунна система, което включва рак, пациенти с ХИВ и пациенти с трансплантирани органи, служители на CDC цитират няколко малки проучвания, които показват, че не е е бил произведен адекватен имунен отговор след получаване на две дози ваксини на Pfizer или Moderna. Служителите на CDC и на Федералната агенция по храните и лекарствата (FDA) не одобриха бустерни дози на ваксината на J&J по-рано този месец, заявявайки, че чакат повече данни.

Някои американци вече намират начини да получат допълнителни дози на Covid ваксини преди официалното одобрение, като някои дори стигат до получаване на допълнителни дози от различни компании – практика, известна като „смесване и съчетаване“.

CDC и FDA в момента провеждат преглед дали да се прилагат бустерни (допълнителни) ваксинационни дози за общото население на САЩ.

Президентът Джо Байдън заяви, че САЩ планират широко разпространение на бустерни дози, започвайки от седмицата на 20 септември, в очакване на разрешение от учените от FDA и CDC.

Източник: БНР

Подобни публикации

Полицията в Германия извършва обиски в имоти на активисти на „Последна генерация“

Димитър

Военни контролират спазването на Covid мерките в Сидни

Димитър

Шарл Мишел: „Катаргейт“ накърнява доверието в ЕС

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy