ВАЖНИ СВЯТ

Covid ваксината на AstraZeneca предизвиква обещаващ имунен отговор и при по-възрастните хора

Ваксината срещу Covid-19, разработена от Оксфордския университет и компанията AstraZeneca, е безопасна и предизвиква обещаващ имунен отговор при всички възрастови групи, показват предварителни резултати от изпитване на ваксината във „Фаза 2“.

Резултатите, публикувани в медицинското списание Lancet в четвъртък, показват, че кандидатът за ваксина е тестван върху 560 здрави възрастни и предизвиква подобен силен имунен отговор както сред тези на възраст между 18 и 55 години, така и сред тези над 56-годишна възраст. Това дава надежда, че тя може да защити някои от най-уязвимите от коронавирусната пандемия хора.

Проучването във „Фаза 2″“, съобщено в The Lancet, включва общо 560 здрави доброволци, със 160 на възраст 18-55 години, 160 на възраст 56-69 години и 240 на възраст 70 или повече години.

Доброволците са получили две дози от ваксината или плацебо, като не са били съобщени сериозни странични ефекти, свързани с ваксината AZD1222, посочват нейните разработчици.

„Надяваме се, че това означава, че нашата ваксина ще помогне да се защитят някои от най-уязвимите хора в обществото, но ще са необходими допълнителни изследвания, преди да сме сигурни“, посочи д-р Махеши Рамазами, съавтор на изследването в Университета на Оксфорд.
Данните, които отчасти бяха съобщени миналия месец, но бях публикувани изцяло в медицинското списание The Lancet едва в четвъртък, предполагат, че хората на възраст над 70 години – които са изложени на по-висок риск от сериозно заболяване и смърт от коронавируса – могат да изградят силен имунитет срещу пандемичната болест, казаха изследователите.

„Силните отговори на антитела и Т-клетки, наблюдавани при по-възрастни хора в нашето проучване, са обнадеждаващи“, отбеляза д-р Рамазами, цитиран от Ройтерс.

„Населението с най-голям риск от сериозно заболяване от Covid-19 включва хора със съществуващо здравословно състояние и по-възрастните. Надяваме се, че това означава, че нашата ваксина ще помогне да се защитят някои от най-уязвимите хора в обществото, но ще са необходими допълнителни изследвания, преди да сме сигурни“, допълни той.

В момента продължават изследванията в късен етап или „Фаза 3“, за да потвърдят констатациите, посочиха от AstraZeneca.

„Възможно е през следващите седмица“ да бъдат представени и първите данни от „Фаза 3“ на изследването, се казва още в доклада, публикуван в медицинското издание The Lancet.

Кандидатът за ваксина срещу Covid-19 на AstraZeneca и Оксфордския университет, наречен AZD1222 или ChAdOx1 nCoV-19, е сред водещите в глобалните усилия за разработване на ваксина за защита срещу коронаврусна инфекция.

Конкурентните производители на лекарства като Pfizer Inc, BioNTech и Moderna Inc вече публикуваха през последните десетина дни данни от техните изпитвания на коронавирусна ваксина на късен етап във „Фаза 3“, които показват ефективност от над 90%.

За разлика от експерименталните ваксини на Pfizer/BioNTech и Moderna, и двете използващи нова технология, известна като информационна РНК (mRNA), експерименталната ваксина на AstraZeneca е вирусна векторна ваксина, направена от отслабена версия на вирус на обикновена настинка, открит в шимпанзетата.

AstraZeneca вече подписа няколко договора за доставки и производство с компании и правителства по целия свят с наближаване на отчитането на резултатите от последни изпитвания на нейната ваксина.

Източник: БНР

Подобни публикации

На сайта на ЦИК са публикувани промени в съставите на задграничните СИК

Димитър

1021 са новите случаи на коронавирус, отново над 18% положителни проби

Димитър

БСП и „Възраждане“ искат бързи промени в НК, свързани с пияни и дрогирани шофьори

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy