ВАЖНИ ЗДРАВЕ

EMA започна преглед на Covid ваксината Vidprevtyn, разработена от Sanofi Pasteur

Комитетът за лекарства за хора (CHMP) на Европейската агенция по лекарствата (EMA) започна непрекъснат преглед на Vidprevtyn, ваксина срещу Covid-19, разработена от Sanofi Pasteur.

Решението на CHMP да започне непрекъснат преглед се основава на предварителни резултати от лабораторни проучвания (неклинични данни) и ранни клинични проучвания при пълнолетни, които предполагат, че ваксината предизвиква производството на антитела, насочени към SARS-CoV-2 (вируса, който причинява Covid-19) и тези антитела могат да помогнат за предпазване от болестта.

EMA ще оцени данните, когато те станат достъпни, за да реши дали ползите от ваксината надвишават рисковете. Текущият преглед ще продължи, докато са налице достатъчно доказателства за официално заявление за разрешение за употреба.

EMA ще оцени съответствието на Vidprevtyn с обичайните стандарти на ЕС за ефективност, безопасност и качество. Въпреки че EMA не може да предвиди общите срокове, би трябвало да отнеме по-малко време от нормалното, за да оцени евентуално заявление поради работата, извършена по време на текущия преглед.

Евроагенцията по лекарствата ще комуникира допълнително, когато бъде подадено заявлението за разрешение за пускане на пазара на ваксината.

Как се очаква да действа ваксината?

Очаква се Vidprevtyn да подготви тялото да се защити срещу инфекция с SARS-CoV-2. Това е ваксина на основата на протеин, която съдържа лабораторно отгледана версия на протеина с шипове, открит на повърхността на SARS-CoV-2. Той също така съдържа „адювант“, вещество, което помага да се засилят имунните реакции към ваксината.

Когато на човек се дава ваксина, неговата имунна система идентифицира протеина като чужд и произвежда антитела срещу него. Ако по-късно ваксинираното лице влезе в контакт с SARS-CoV-2, имунната система ще разпознае вирусния протеин и ще бъде готова да защити тялото срещу вируса.

За разлика от другите ваксини, базирани на информационна РНК, френският препарат може да бъде съхранявани при близки до стайната температури. Ваксината се прилага с две дози.

Освен тази ваксина в момента Европейската агенция по лекарствата прави оценка и на руския препарат „Спутник Ви“ и китайския „Синовак“. От „Санофи“ обявиха, че се очаква същата процедура да започне и Световната здравна организация.

Оценка на френския препарат през следващите дни ще започне още в Канада, Великобритания и Сингапур. Ако бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата, ваксината на „Санофи“ ще бъде петата в Европейския съюз след препаратите на „Пфайзър/Бионтех“, „Модерна“, „АстраЗенека“ и „Джонсън и Джонсън“.

Източник: БНР

Подобни публикации

Новиков е борец №1 на България за 2023 година

Димитър

Новозаразените с коронавирус у нас са 5256, починали са 154 души

Димитър

Тайбе Юсеин на полуфинал в Токио след втора победа

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy