ЗДРАВЕ

EMA: Синдромът на Гилен-Баре да бъде включен сред редките странични ефекти на ваксината на J&J

В четвъртък Европейската агенция по лекарствата (EMA) публикува изявление, в което съобщава, че синдромът на Гилен-Баре (GBS) ще бъде включен в списъка с редки странични ефекти на ваксината „Янсен“ срещу Covid-19, произведена от „Джонсън и Джонсън“ (Johnson & Johnson, или J&J).

Решението е взето, след като комисията по безопасност на EMA разгледа 108 случая на синдрома на Гилен-Баре от 30 юни насам, от общо 21 милиона души по света, получили еднодозовата ваксина на „Джонсън и Джонсън“.

GBS е неврологично разстройство, което при тежки случаи може да прогресира до парализа, но повечето пациенти се възстановяват напълно от него. От случаите на GBS, свързани с ваксината „Янсен“, е съобщено само за един с фатален край.

EMA отново подчерта, че ползите от ваксинирането все още надвишават рисковете.

Предупреждението за GBS също така ще бъде включено и при редките странични ефекти на ваксината Vaxzevria на „АстраЗенека“ (AstraZeneca).

Не е открита обаче връзка между появата на този синдром и ваксините Comirnaty и Spikevax, разработени съответно от компаниите Pfizer/BioNTech и Moderna.

Източник: БНР

Подобни публикации

Близо 11 на сто положителни тестове за коронавирус

Димитър

Строителят на детската болница: Договорът с МЗ не е стопиран

Димитър

Стартира втората фаза на имунизацията срещу Covid-19

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy