ВАЖНИ ЗДРАВЕ

Merck започва изпитване в последна фаза на експериментално лекарство за Covid-19

Фармацевтичната компания Merck & Co Inc и нейният партньор Ridgeback Biotherapeutics заявиха в сряда, че са започнали записване на пациенти за късен етап на изпитване (Фаза 3) на експерименталното им лекарство молнупиравир (molnupiravir) за превенция на инфекция с Covid-19, съобщава Ройтерс.

Пероралното антивирусно лекарство ще бъде проучено при над 1300 доброволци, за да се види дали може да предотврати разпространението на коронавируса.

През юни Merck заяви, че правителството на САЩ се е съгласило да плати около 1,2 милиарда долара за 1,7 милиона курса на експерименталното лечение на Covid-19, ако е доказано, че то работи във отделно течащо голямо изпитване, което е разрешено от американските регулаторни органи.

Merck и правителството на САЩ със споразумение за перорално лечение на Covid-19

Новото проучване на късен етап включва участници, които са на възраст най-малко 18 години и остават в едно домакинство с някой, заразен със симптоматичен Covid-19.

„Тъй като пандемията продължава да се развива и се съобщават скокове на заразените на много места по света, важно е да проучим нови начини за защита на хората, изложени на коронавируса, от заразяване със симптоматичен Covid-19. Ако успеем, молнупиравир може да осигури важна допълнителна опция за намаляване на тежестта на Covid-19 за нашата общественост“, отбелязва Ник Карцонис, старши вицепрезидент на Merck Research Laboratories.

Очаква се първите резултати от изследването да бъдат получени през втората половина на 2021 г.

Източник: БНР

Подобни публикации

Няколко души са застреляни в центъра на Варна

Димитър

Телевизия разказа за последните часове на Марадона

Димитър

Щангистите взеха 11 медала от европейското първенство

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy