ВАЖНИ ЗДРАВЕ

Pfizer започна проучване в ранен етап на перорално лекарство срещу Covid-19

Фармацевтичната компания Pfizer Inc е започнала ранен етап на изпитване в САЩ на перорална антивирусна терапия срещу Covid-19, която може да бъде предписана на пациенти при първите признаци на инфекцията, съобщиха от компанията във вторник, предаде Ройтерс.

Производителят на лекарства, който разработи с немската BioNTech и първата разрешена в САЩ ваксина срещу коронавирус, заяви, че в лабораторни изследвания антивирусният кандидат е показал мощна активност срещу SARS-CoV-2, вирусът, който причинява Covid-19.

Кандидатът за антивирусна терапия на Pfizer, наречен PF-07321332, е протеазен инхибитор, който предотвратява репликацията на вируса в клетките.

Протеазните инхибитори са ефективни при лечението на други вирусни патогени като ХИВ (HIV) и хепатит С, както самостоятелно, така и в комбинация с други антивирусни средства, посочват от компанията.

Pfizer вярва, че този клас молекули може да осигури добре поносими лечения срещу Covid-19, тъй като в момента терапевтичните средства, предлагани на пазара, които работят по същите линии, не са съобщавали за опасения, свързани с безопасността.

„Справянето с пандемията Covid-19 изисква както профилактика чрез ваксина, така и целенасочено лечение за тези, които се заразяват с вируса. Ние проектирахме PF-07321332 като потенциална перорална терапия, която може да бъде предписана при първите признаци на инфекция, без да е необходимо пациентите да бъдат хоспитализирани или в интензивни отделения“, заяви главният научен директор Микаел Долстен.

Компанията също така изучава в ранен етап на проучване интравенозно приложен антивирусен кандидат при хоспитализирани пациенти с Covid-19.

„Двата кандидата (орален и интравенозен) заедно имат потенциала да създадат парадигма за лечение от край до край, което допълва ваксинацията в случаите, когато заболяването все още се проявява“, посочи Долстен.

Кандидатът на Pfizer изостава от две други орални антивирусни терапии, които са в средни етапи на изпитвания – първата е разработена от конкурента Merck & Co съвместно с Ridgeback Bio, а втора от Roche Holding и Atea Pharmaceuticals.

Понастоящем ремдезивир на Gilead Sciences е единственото лекарство, одобрено от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) за лечение на Covid-19.

FDA е издала и спешно разрешение за интравенозната терапии на компанията Eli Lilly – бамланивимаб (bamlanivimab) самостоятелно и в комбинация с етезевимаб (etesevimab), както и комбинирана терапия на  Regeneron, напомня Ройтерс.

Източник: БНР

Подобни публикации

Проучване на гамата от услуги, предлагани в дентална клиника цялостна грижа за вашето орално здраве

Димитър

Адвокат разкри какво е направил убиецът на Милен Цветков секунди преди фаталния удар

admin

Завършиха научните консултации между ЕМА и производителя на „Спутник V“

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy